Sushi

Šesťáci vs. sushi: Kulturní boj s rýží a řasou a ohnivé překvapení za odměnu  

          Ve středu 8.1. 2025 se šestý ročník rozhodl vstoupit do říše japonské kuchyně – s výzvou vytvořit vlastní sushi. Co mohlo být tak těžké? Rýže, mořská řasa, kousek okurky, avokádo a ... wasabi. Zdánlivě snadné! Ovšem jen do chvíle, kdy se ukázalo, že rýže se ráda lepí všude, jen ne tam, kam má, a mořská řasa má svou vlastní hlavu. A wasabi? No, to byla kapitola sama pro sebe. „To je jen taková zelená pasta, dáme jí tam pořádně,“ ozval se odvážný hlas. Nikdo však netušil, jaký pikantní zážitek je čeká.

           První sushi rolky se ještě rodily nesměle, ale jakmile přišlo na ochutnávání, začala opravdová show. Už po prvním soustu se ozval první statečný: „Pálí, ale dobrý!“ Po druhém soustu se začaly objevovat červené tváře a dramatické mávání rukama. „Kdo dal tolik toho zelenýho? Já už nemám jazyk!“ Žáci si vlažili svá ústa tentokrát i bez svolení vyučující, která na tom nebyla ale o moc lépe. 😊

           A výsledky? Sushi kreativní, trochu křivé a velmi osobité. Ačkoliv většina kousků neodpovídala přesně japonským standardům, radost z vlastnoručně připraveného jídla byla nepřekonatelná. A ti, kdo se sushi rozhodli jen obdivovat z dálky? Ti si pochutnali alespoň na samotné rýži anebo na pečených bramborách. 😊

           I když to nebylo úplně podle japonských pravidel, šesťáci odcházeli z hodiny hrdí. Ukázali, že odvaha experimentovat je důležitější než dokonalé ruličky. Navíc také zjistili, že kuchařina není jen o jídle, ale i o nezapomenutelných zážitcích. A wasabi? To už se jen tiše smálo v koutku. 😊

Eva Havlíčková


Zobrazení: Alba | Podle data

Sushi


tisk Tisknout   ↑ Nahoru